Cara menghasilkan lukisan cantik

lukisan pensil1

Bagaimana menghasilkan lukisan yang cantik?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Lukisan adalah lakaran yang dihasilkan oleh pelbagai media yang boleh digunakan untuk melukis seperti pen, pensil, arang, kayu dan dakwat, batu. Medium untuk menzahirkan lukisan juga banyak contohnya kertas, kulit kayu, tanah, simen, salji, daun pokok dan sebagainya. Ada yang bersifat sementara dan ada juga yang bersifat kekal.

Segalanya tentang penghasilan lukisan adalah bergantung kepada individu itu sendiri. Kebiasaannya, lukisan dihasilkan di atas kertas yang putih bersih menggunakan pensil yang sesuai seperti pensil gred HB dan 2B. HB sesuai digunakan sebagai lakaran asas kerana kadar kehitamannya yang rendah manakala jenis 2B untuk lakaran lebih jitu dan kekal.

Lukisan adalah asas sebelum melakukan catan warna. Sesetengah artisan tidak memerlukan penggunaan catan warna untuk menghasilkan lukisan seni yang hebat. Dengan menggunakan pensil sendiri sudah boleh menghasilkan lukisan dengan lakaran dan tonasi berbeza dengan kekretifan dan ketelitian melakar dan bermain dengan tona. Tona disini adalah dengan penghasilan bayang-bayang imej yang menggambarkan kedudukan cahaya dan juga untuk menyerlahkan keaslian gambar tersebut.

Untuk menghasilkan lukisan yang baik, seseorang itu tidak semestinya perlu dikurniakan bakat hebat tetapi melalui latihan-latihan melukis yang berterusan, anda mampu hasilkan lukisan yang hebat. Janji ada usaha dan minat.

lukisan pensil5

lukisan pensil3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share this
No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

BLOGGER: Mr.PiNGu

Mr.PiNGu @Osh

>> Follow Saya Yer <<

___________________________________

___________________________________

Follow Me
FacebookGooglePlusTwitter
PILIH KATEGORI ARTIKEL
PROMOSI
IKLANIKA

V V V V V

OFFICIAL WEBSITE:

JOM FOLLOW! Untuk Update Terkini
KoMuNiTi gempakZ on Facebook
STATISTIK & SUBSCRIBE
Website Hit Counter
Hit from: 29-3-12

My Ping in TotalPing.com

BLoG PiLiHaN:

Boni Kacak

Denaihati

Bro Framestone

Archives