12-26-2018, 12:36 PM
Korang pernah tak kena kacau di rumah korang sendiri? Lebih-lebih lagi kalau korang balik lambat pada waktu malam? Aku nak share pengalaman aku tentang ini.
Kisah pertama, aku kena kacau dengan hantu yang tak tahu hantu apa masa aku sedang tidur di rumah. Kebetulan malam tu kawan rumah aku balik lambat sangat. Mungkin hantu tu mengikut balik ke rumah. Itu sebabnya orang tua-tua berpesan bahawa kalau balik rumah lewat malam jangan terus masuk ke rumah. Berhenti dulu di luar rumah dan baca ayat-ayat suci Al-Quran terutamanya ayat Qursi. Selepas itu beri salam sebelum masuk ke rumah.
Kisah lain ialah aku diserang hantu pocong dan pontianak di kampung. Ia berlaku kebetulan aku balik pada waktu malam. Mungkin benda tu menumpang balik ke rumah.
Walaupun tidaklah beberapa bahaya tetapi dikacau hantu ini merupakan sesuatu yang meletihkan. Biasa badan kita seolah-olah paralyze..
Sekian sahaja.


