Please Log-in or Register to get full access to the forums.

Lost Password?

>>> REGISTER | LOG-IN | PROFILE | LOG-OUT | INBOX <<<

| HOME | | KOMUNITI BLOGGER| | GEMPAKZ SANTAI | | ISU SERIUS | | HIBURAN | | HOBI | | PENDIDIKAN | | AKADEMIK | | PELBAGAI | | ADMIN |

>>> PERHATIAN SEMUA! BACA INI DULU: ADMIN DECLARATION <<<

BLOGLIST: | GEMPAKZ |  | LIRIK |  | KARAOKE |  | PROMOSI | | MR.PINGU |

Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jenis-Jenis Rawatan Gigi
02-20-2012, 12:30 PM (This post was last modified: 02-20-2012 12:34 PM by Mr.Pingu.)
Post: #1
Jenis-Jenis Rawatan Gigi
1) Cuci gigi a.k.a Scaling

Perlu dilakukan apabila terdapat karang gigi, bagi memulihkan kesihatan gusi (langkah pencegahan)

2) Tampalan/Simen a.k.a Filling

Dilakukan apabila gigi masih hidup (vital) iaitu lubang gigi masih tidak terkena pada saraf gigi

3) Rawatan Akar / Saraf Gigi a.k.a Root Canal Treatment (RCT)

Dilakukan apabila gigi sudah mati (non-vital) iaitu lubang terlalu dalam melibatkan saraf gigi

4) Sarung gigi a.ka. Crown

Kebiasannya perlu dilakukan apabila tampalan gigi terlalu besar dan berkemungkinan pecah dalam jangka masa panjang. Dinasihatkan agar dilakukan pada gigi yang mendapat rawatan saraf memandangkan gigi yang sudah mati mudah pecah terutamanya bagi gigi geraham.

5) Jambatan a.k.a Bridges

Dilakukan apabila terdapat kehilangan sebatang gigi di antara 2 batang gigi. Namun tidah digalakkan dilakukan jka gigi bersebelahan masih elok. Berfungsi menggantikan gigi seperti gigi palsu cuma bezanya ia akan disimen kekal dengan gigi bersebelahan dijadikan sebagai penyambung

6) Gigi Palsu a.k.a Denture

Untuk menggantikan gigi yang hilang. Boleh dibuka dan dipasang semula (tidak disimen)

7) Gigi Palsu Sementara a.k.a Immediate Denture

Diberikan apabila cabutan gigi dilakukan. (untuk kes tertentu sahaja)

8)Tanam Gigi a.k.a Implant

Untuk menggantikan gigi. Berkemungkinan memerlukan beberapa langkah surgeri (pembedahan kecil) sebelum melakukan penanaman gigi. Kos lebih mahal tapi lebih estetik berbanding rawatan gigi palsu memandangkan ia menyerupai gigi natural

9) Cabutan a.k.a Extraction

Cabut cabut cabut…hanaya bila dah tak dapat nak diselamatkan gigi tersebut

10) Pemutihan Gigi a.k.a Bleaching

Menggunakan sejenis asid yang berkepekatan rendah untuk memutihkan gigi

11) Pengetaman Gigi a.k.a Root Planning / Root Debridement

Rawatan hanya disediakan ditempat tertentu oleh pakar gusi (periodontik). Diberikan pada mereka yang mempunyai masalah gusi yang teruk dan berkait dengan masalah gigi yang longgar

12) Pendakap Gigi a.k.a Ortodontic

Digalakkan bagi mereka yang mempunyai susunan gigi yang tak teratur pada kadar yang teruk (boleh membawa masalah percakapan, estetik, pemakanan dll jika tidak dirawat)

13) Mouth guard /Splint

Untuk membantu mereka yang mempunyai masalah sendi di rahang mulut

SUMBER

Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Shy
Quote

JOM JOIN KOMUNITI GEMPAKZ. Klik: >>> REGISTER <<<

02-20-2012, 02:55 PM
Post: #2
Senarai harga terkini segala rawatan gigi di Malaysia.
Senarai harga sekarang yang disyorkan oleh PERSATUAN DOKTOR-DOKTOR GIGI di Malaysia.. di blog Dr.Leen.

1. Diagnosis
a. Consultation – 25 ke atas
b. X-ray periapical atau bitewing – 20 ke atas
c. x-ray panoramic atau cepahamoletric ( utk rawatan orthodontik) – 60 ke atas
d. x-ray occlusal – 40 ke atas

2. Tampalan (filling)
I) Amalgam
a. simple – 50 ke atas
b. Complex – 65 ke atas
c. pin – 30 setiap pin

II) tampalan sewarna gigi ( GIC/Composite)
a. Gigi depan simple – 80 ke atas
b. Gigi depan complex – 150 ke atas
c. gigi belakang simple – 80 ke atas
d. gigi belakang complex – 200 ke atas
e. composite veneers – 250 ke atas

III) Tampalan Sementara – 40 ke atas

3. Crown

I) Ceramic –
1000 ke atas

II) Porcelain bonded to metal crown ( Luar porcelin dalam metal)
a. non-precious metal – 650 ke atas
b. semi-precious metal – 850 ke atas
c. precious metal – 1200 ke atas

III) Full metal crown
a. non-precious metal – 600 ke atas
b. precious metal – 1000 ke atas

IV)Post and core –
250 ke atas

V) Stainless steel crown ( utk kanak-kanak) – 250 ke atas

VI) Ceramic veneers – 1000 ke atas

4. Inlays & Onlays
a. Non-precious metal – 400 ke atas
b. precious metal – 800 ke atas
c. ceramic – 800 ke atas
d. composite – 400 ke atas

5. Simen semula crown yang tanggal – 60 ke atas

6. Rawatan saraf ( bahagian pulp)
I) Pulpotomy ( utk kanak-kanak) – 150 ke atas per visit

II) Rawatan saraf ( dewasa)
a. Gigi depan – 400 ke atas
b. gigi geraham kecil( premolars) – 600 ke atas
c. gigi geraham besar ( molar) – 850 ke atas

III) Rawatan saraf secara pembedahan – 1000 ke atas

* semua harga rawatan saraf tidak termasuk harga tampalan
7. Periodontik
a. Scaling & polishing ( cuci gigi) – 85 ke atas
b. Polishing saja – 65 ke atas
c. Root planning ( cucian ke atas akar) – 80 ke atas utk sebatang gigi
d. simple perio flap surgery – 1000 ke atas ( per quadrant)
e. complex perio surgery dengan graft procedures – 1500 ke atas

* harga graft dan GTR tidak termasuk

8. Gigi Palsu

I) Gigi separuh penuh ( partial denture)
a. tapak acrylic dengan sebatang gigi – 200 ke atas
b. tapak cast metal dengan sebatang gigi – 500 ke atas
c. tambahan gigi – 40 ke atas

II) Gigi palsu penuh
a. tapak acrylic utk atas saja atau bawah saja – 800 ke atas
b. tapak acrylic utk dua2 atas dan bawah – 1600 ke atas
c. tapak cast metal utk atas atau bawah saja – 1200 ke atas

III) Reline
a. gigi palsu tak penuh – 80 ke atas
b. gigi palsu penuh ( dibuat di klinik) – 200 ke atas
c. gigi palsu penuh ( dihantar ke lab) – 300 ke atas

IV) Tambahan gigi ke gigi palsu sedia ada
a. gigi pertama – 85 ke atas
b. tambahan gigi – 40 ke atas

V) repair gigi palsu atau tambahan clasp (cangkuk) – 60 ke atas

9. Cabutan

I) cabutan gigi dewasa
a. gigi depan – 60 ke atas
b. gigi belakang – 80 ke atas
c. cabutan susah – 350 ke atas

II) cabutan gigi kanak-kanak
a. gigi depan – 40 ke atas
b. gigi belakang – 60 ke atas

III) cabutan gigi geraham bungsu secara pembedahan kecil – 600 ke atas

IV) Biopsy dan report – 200 ke atas

V) Incision and drainage ( pembuangan nanah) – 70 ke atas

VI) Post operative review per visit ( rawatan susulan selepas cabutan bermasalah/pembedahan) – 25 ke atas

VII) Rawatan pendarahan berpanjangan selepas cabutan – 80 ke atas

* Ubat di caj berasingan

10. Rawatan Pencegahan

a. Florida – 80 ke atas
b. Fissure sealant utk sebatang gigi – 70 ke atas
c. Preventive resin restoration – 80 ke atas

11. Orthodontik ( braces)

a.Simple removable appliance ( boleh tanggal-tanggal) – 1500 ke atas
b.Braces – 4000 ke atas
c. Functional appliance – 2000 ke atas
d. Retainer – 400 ke atas

12. Implant

a. Prosedur implant ( termasuk skru dan healing cap) – 5000 ke atas sebatang
b. Prosedur prosthetic – 3000 ke atas
c. prosedur sinus lift – 2000 ke atas
d. prosedur tissue grafting – 3000 ke atas
e. surgical stent – 250 ke atas
f. bone maping – 250 ke atas
g. Prosedur guided bone regeneration dengan membrane – 2000 ke atas
h. Prosedur guided bone regeneration tanpa membrane – 1500ke atas
i. implant dengan bantuan komputer – 3000 ke atas
j. Prosedur stage 1 – 3000 ke atas
k. Prosedur stage 2 – 3200 ke atas
l. crown sementara – 1000 ke atas

* harga tidak termasuk consultation, planning, model gigi, x-ray, bahan graft, permanent crown, bridge dan gigi palsu

13. lain-lain caj

a. dental report ( utk insuran, peguam etc) – 200 ke atas
b. custamize sport mouth guard – 400 ke atas
c. night guard ( utk mereka yang gesel gigi) – 400 ke atas
d. merawat gigi sensitive utk sebatang gigi – 40 ke atas
e. pemutihan gigi
I) satu gigi – 100 per visit
II) di rumah – 800 ke atas
III) di klinik gigi – 1500 ke atas
f. house call – 150 ke atas
g. hadir ke mahkamah utk keterangan – 250 ke atas
h. non-expert witness – 500 ke atas
i. expert witness – 1000 ke atas
j. attending dentist statement ( utk insuran) – 50 ke atas

sumber: Dr.Leen

Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Shy
Quote
02-20-2012, 02:56 PM
Post: #3
RE: Jenis-Jenis Rawatan Gigi
Gigi memang satu harta yang tidak ternilai harganya kerana jika sudah tiada gigi, nikmat untuk makan dah hilang. Tidak boleh lagi nak memakan makanan yang biasanya di makan ketika masih banyak gigi lagi. Tetapi teknologi sekarang telah makin maju, gigi yang tiada masih boleh digantikan dengan gigi palsu. Tetapi gigi palsu memang tidak akan sama rasanya seperti gigi yang asli tetapi bolehlah juga digunakan untuk mengunyah makanan.

Ada bermacam-macam jenis gigi palsu yang boleh dibuat. Semua ini bergantung kepada bajet seseorang. Tentulah gigi palsu yang paling bagus harganya paling mahal. Di sini saya akan ceritakan tentang jenis-jenis gigi palsu yang ada dan juga proses rawatannya.

BAJET TERHAD

Bagi mereka yang mempunyai bajet terhad, gigi palsu plastik adalah pilihan yang paling tepat.
Gigi palsu ini boleh menggantikan dari sebatang gigi sehingga berapa banyak gigi pun boleh.

kebaikan :
-murah
-tidak perlu membuat apa-apa perubahan kepada gigi lain
- boleh digunakan untuk menguyah makanan tetapi makanan yang liat susah juga untuk putus.
-Jika kena warna dan bentuknya, boleh nampak macam gigi betul

keburukan:
- ia dibuat dari plastik jadi jika jatuh boleh patah
-kena buka pada waktu malam dan direndam dalam air
- tapaknya besar jadi tidak selesa semasa mula memakainya tetapi jika sudah biasa tidak menjadi masalah
- Sekiranya tidak dibersihkan dengan betul, boleh merosakkan gigi bersebelahan

Proses pembuatan
-boleh dibuat seawal sehari selepas pencabutan gigi ( tetapi boleh menjadi longgar jika gusi tersebut mengecut). Sebaiknya dibuat selepas gusi menjadi rata ( selalunya lebih kurang sebulan selepas pencabutan gigi. Ada yang lagi cepat dan ada yang lagi lambat)
- Pada temujanji pertama, acuan akan diambil untuk membuat model gigi. Proses ini memang kurang selesa sikit kerana ada benda melekit yang akan melekat pada gigi atas dan kemudian gigi bawah. Kena tunggu dalam 1-2 minit untuk benda melekit ini keras dan barulah akan ditanggalkan dari gigi anda. Gigitan anda akan diambil dengan cara menggigit sekeping lilin lembut. Kemudian warna gigi anda akan diambil.
- Jika gigi yang hendak diganti tidak banyak, dan anda mempunyai gigitan gigi yang stabil, maka gigi palsu anda boleh dapat pada temujanji kedua ( biasanya dalam seminggu, tapi jika gigi sedikit boleh diambil seawal 3 hari dan kena bayar lebih sedikit pada lab).
- Jika gigi yang hendak diganti itu banyak ( >5) ataupun gigitan anda tidak stabil, maka anda perlu datang pada temujanji kedua untuk mengambil gigitan. Kemudian temujanji ketiga untuk mencuba gigi palsu itu. Jika anda puas hati, maka pada temujanji keempat anda boleh mendapat gigi anda.

BAJET LEBIH SIKIT

1. Gigi palsu bertapak besi
Bentuknya sama dengan gigi palsu plastik tetapi tapaknya dibuat dari besi.Boleh menggantikan sebatang gigi hingga sebanyak mana yang dikehendaki

Kebaikan
- lebih selesa berbanding yang plastik kerana tapaknya lebih kecil dan nipis
-jika jatuh tidak mudah patah

keburukan
- mempunyai cangkuk yang kadangkalanya nampak semasa senyum
-mahal sikit dari yang plastik , biasanya harga gigi palsu plastik +350 hingga 400

Proses Pembuatan

- Seperti gigi palsu plastik, temujanji pertama untuk pengambilan acuan gigi, warna dan juga gigitan ( jika mempunyai gigitan stabil )
- Temujanji kedua untuk mencuba tapak besi beserta gigi.Jika tidak mempunyai gigitan yang stabil, semasa temujanji ni doktor akan mengambil gigitan anda.
- Temujanji ketiga boleh mendapat gigi anda. Ada pesakit yang mencuba tapak besi beserta gigi pada temujanji ini dan pada temujanji keempat mendapat gigi ( terutama kepada pesakit yang tidak mempunyai gigitan yang stabil)

2.Bridge
Ada org kata tanam gigi. Bridge ( atau jambatan) ini bertujuan menggantikan gigi yang telah tiada tetapi masih lagi mempunyai gigi yang bersebelahan. Seperti jambatan yang mempunyai 2 tiang, bridge memerlukan 2 gigi yang sihat dan tidak bergoyang di antara ruang yang tiada gigi itu.

bridge

kebaikan
- sangat selesa, tidak terasa seperti gigi tiruan
- warna gigi sangat lawa dan berkilat seperti gigi asli kerana diperbuat dari porselin
- tidak perlu dicabut

Keburukan
- kena kecilkan gigi bersebelahan
-harganya agak mahal . Biasanya Rm450 ke atas ( bergantung pada klinik yang anda pergi) sebatang. Jadi jika nak gantikan 1 batang gigi, kena campur 2 gigi bersebelahan = 3 batang. Jika nak ganti 2 batang gigi , campur 2 gigi bersebelahan = 4 batang dan seterusnya. Jadi harga bridge biasanya dalam RM1350 ke atas.
- Jika gigi bersebelahan yang menjadi pegangan bridge goyang, bridge boleh tanggal.
-Kena floss dibawah bridge setiap hari untuk memastikan gusi sihat, jika tidak gigi bersebelahan boleh menjadi rosak.

Proses Pembuatan
- Temujanji pertama biasanya agak lama sedikit, lebih kurang satu jam. Warna gigi akan diambil, kemudian acuan gigi diambil. Gigi bersebelahan akan dikecilkan dan acuan gigi baru diambil. Gigi sementara akan disarungkan pada gigi-gigi yang dikecilkan.
- temujanji kedua, bridge boleh disimenkan. Biasanya mengambil masa seminggu sehingga 10 hari bergantung kepada lab.

BAJET BANYAK
- jika mempunyai puluhan ribu ringgit untuk dilaburkan kepada rawatan gigi, maka implantlah pilihan terbaik.
- paling sesuai untuk menggantikan sebatang gigi yang tiada atau pun sebagai pegangan gigi palsu penuh bawah.
- sejenis skru yang dibuat dari titanium akan dibenamkan kedalam tulang dan kemudian akan disambungkan dengan crown ( harganya lain dengan harga implan)

kebaikan
- selesa.
- tiada gigi yang dikecilkan
- tulang akan terpelihara, tidak akan menjadi lebih kecil
- gigi palsu bawah tidak akan bergerak-gerak dan longgar, jadi amat selesa memakainya

keburukan
-harganya mahal dalam RM5000 satu skru. Ada jenis mini implant yang murah lagi dari implant biasa tetapi ia tidak sebagus implan biasa.
- tidak semua org sesuai untuk membuat implan. Tidak digalakkan kepada mereka yang mempunyai penyakit kencing manis yang tidak terkawal.
- proses yang agak lama untuk memastikan skru melekat dengan betul pada tulang.
- jika tulang tidak memegang implan, maka implan akan longgar dan tercabut.

Biasanya implan dibuat oleh mereka yang pakar membuatnya. Tidak semua doktor gigi boleh membuatnya. Selepas implant di masukkan ke dalam tulang, ia mengambil masa 6-9 bulan untuk bercantum sepenuhnya dengan tulang. Selepas implant sudah kukuh, barulah proses pembuatan crown akan dilakukan. Proses pembuatannya memang agak rumit.Secara amnya, gusi akan dibedah supaya boleh nampak tulang. Kemudian implan akan di skru ke tulang dan gusi ditutup semula. Pesakit kena datang beberapa kali untuk memastikan implan itu melekat dengan tulang.

Diharap sedikit sebanyak anda semua mendapat gambaran, bagaimana nak menggantikan gigi yang telah tiada. Tapi ingatlah, gigi yang dikurniakan oleh Allah tidak akan sama dengan sebaik manapun gigi palsu atau semahal manapun gigi palsu. Jadi, jagalah gigi anda supaya anda boleh makan dengan rasa nikmat…

Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Shy
Quote
02-20-2012, 02:57 PM
Post: #4
Istilah Pergigian
Plak (plaque) : selaput lembut pada gigi yang terbentuk pada permukaan gigi pada setiap hari

Karang gigi (calculus/tartar) : plak yang menjadi keras akibat tidak dibersihkan setiap hari

Cuci gigi (scaling) : Pembersihan karang dan plak dari permukaan gigi dengan satu alat yang bergetar dan mengeluarkan banyak air

Karies (caries) : permukaan gigi yang berlubang/ bertukar warna akibat dari rembesan asid daripada kuman yang bertindakbalas dengan makanan

Amalgam : tampalan yang berwarna perak

Komposit (composite): tampalan yang berwarna seperti gigi anda

Dressing : tampalan sementara yang di buat sekiranya karies terlampau dalam dan gigi anda sakit

Rawatan saraf/akar (Root canal treatment) : Pembuangan seluruh saraf yang terdapat di dalam akar gigi yang telah dijangkiti kuman atau mati.

Rawatan saraf separuh (pulpotomy) : Pembuangan bahagian atas saraf anda yang dijangkiti kuman tanpa membuang semua saraf gigi .

Korona gigi (crown) : Sejenis sarung gigi yang dibuat dari porselin yang di simen pada gigi yang telah dikecilkan .

Jambatan gigi (bridge) : 3 atau lebih korona gigi yang bersambung yang digunakan untuk menggantikan gigi yang telah hilang

Pendakap gigi (braces) : sejenis peralatan besi kecil yang dilekatkan pada gigi untuk membetulkan kedudukan gigi supaya menjadi teratur.

Tanam gigi (implant) : Sejenis skru yang dilekatkan pada tulang rahang untuk menggantikan akar gigi yang hilang supaya korona gigi (crown) boleh diletak untuk menggantikan gigi yang hilang.

Halitosis: Bau dari mulut yang terhasil apabila gigi dan lidah tidak dibersihkan dengan sempurna. Ia juga boleh terjadi sekiranya seseorang mengalami kekurangan air liur

Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Shy
Quote
02-21-2012, 03:27 PM
Post: #5
RE: Jenis-Jenis Rawatan Gigi
pnjgnye pingu.. pnt nk bce.. Sad
ckp psl gg kn.. ingt x dlu nad ade cte gg nad skit kn kn..
mcm nk tecbt tu..
ari tu kn.. nad g klinik..
dktr ckp..
gg bgsu nad nk tumbh.. tp xbole.. sbb xde spce.. kt blkg tu tulag..
gg tu tesgkut kt dlm.. yg tmbhnye ckit je..
so kne wt opration ckit... huhu..
tp x wt lg tu..
Confused

Heart ~nad~
Quote
02-21-2012, 05:38 PM
Post: #6
RE: Jenis-Jenis Rawatan Gigi
la cepat2 la wat nad jgn sampai melarat

Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Shy
Quote
02-21-2012, 06:49 PM
Post: #7
RE: Jenis-Jenis Rawatan Gigi
(02-21-2012 05:38 PM)Mr.Pingu Wrote:  la cepat2 la wat nad jgn sampai melarat

da lme mne ek?? nad lpe da.. last sem skit jgk.. hu..
kalu nad wt bln 4 lme x agk2?? sbb time tu cti..

Heart ~nad~
Quote
02-21-2012, 08:26 PM
Post: #8
RE: Jenis-Jenis Rawatan Gigi
jgn tangguh2.. curi la masa sikit buat rawatan.. makin lama dia akan makin teruk dan mungkin susah dah nak betuikan..

Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Shy
Quote
02-22-2012, 06:46 PM
Post: #9
RE: Jenis-Jenis Rawatan Gigi
(02-21-2012 08:26 PM)Mr.Pingu Wrote:  jgn tangguh2.. curi la masa sikit buat rawatan.. makin lama dia akan makin teruk dan mungkin susah dah nak betuikan..

nad xtau la nk g bile.. nnk swh wt kt jb je.. Sad
kne wt appointment dlu..

Heart ~nad~
Quote
02-22-2012, 07:09 PM
Post: #10
RE: Jenis-Jenis Rawatan Gigi
hehee wat je la kat tempat yg boleh dibuat k. cari dr yg pakar sket..

Mari rakan-rakan mendaftar sebagai seorang ahli Komuniti gempakZ~ Shy
Quote
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies Views: Last Post
  jenis-jenis darah Mr.Pingu 0 1,502 08-21-2010 11:49 PM
Last Post: Mr.Pingu
  Jenis-jenis makanan yang membahayakan kesihatan Mr.Pingu 0 3,380 08-21-2010 11:24 PM
Last Post: Mr.Pingu

Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 2 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.


  

Password
  





Website Hit Counter
Hit from: 29-3-12  
KoMuNiTi gempakZ on Facebook