ANDA INGIN MENGIKLANKAN SESUATU? BOLEH emailkan kepada ADMIN DI komunitigempakzhq@gmail.com

ATTENTION: "NEW POST REPLY" display "Error". >KLIK<<

+++ Do LIKE @ SHARE ARTICLE +++

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tutorial: memasang CommentLuv di Blogspot
#1
Hi! Kali ini nak kongsikan satu cara untuk memasang CommenLuv di blog blogspot korang. Wordpress pun boleh tapi aku kongsikan untuk blogspot. Mengapa kita perlu memasang Commentluv? salah satu sebabnya adalah kita boleh memberikan peluang kepada pemberi komen di blog kita untuk mempromosikan entry terbaru mereka. Kiranya win-win situation la. Pengomen iaitu blogger yang melakukan blogwalking akan lebih gembira jika blog anda memasang Commentluv. Saya juga menggunakannya di blog wordpress saya. Ok, star8 to the point...

Step paling mudah nak pasang CommentLuv adalah dengan memasang IntenseDebate di Blogspot korang. Register di IntenseDebate.com.

1. Login dan klik Install IntenseDebate.
2. Dah add tu, jangan continue dengan step dia lagi. Klik Sites> Blog anda> Plugins> Activate CommentLuv. Edit la segala options yang ada, boleh letak Facebook share button sekali kalau nak.
3. Dah set up, klik Tools> Reinstall.
4. Select installation type: Aku cadangkan supaya pilih Template. Tak susah sangat sebenarnya.
5. Install only on all new post, kalau tak komen-komen lama akan hilang (hidden).
6. Buka Blogger.com> Dashboard> Blog anda> Layout> Edit HTML> Download Full Template.
Pastikan kamu simpan copy .xml file tu secara terpisah (separate), just in case kalau apa-apa terjadi, boleh restore balik.
7. Browse file .xml tadi, klik Upload file and continue.
8. Dah upload, copy code (CTRL+A dan CTRL+C) yang telah di modify.
9. Selepas tu pergi semula ke Blogger.com> Dashboard> Blog anda> Layout> Edit HTML>, paste (CTRL+A dan CTRL+V) code baru.

Dah klik Plugins, akan ada senarai keluar kat sebelah kanan, klik Activate CommentLuv

Selamat Mencuba~
Mari mendaftar ahli di Komuniti gempakZ~   Shy

** PENGUMUMAN PENTING: "NEW POST REPLY" BERMASALAH >>KLIK<<
** SUBSCRIBE Youtube Komuniti gempakZ >>KLIK<<
Reply
google.com, pub-xxxxxxxxxxxxxxxx (your own Google ID), DIRECT, f08c47fec0942fa0 innity.com,641, DIRECT, 47ea16374dff1d69 Appnexus.com, 3058 , RESELLER google.com, pub-2254427607846536, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-3992036467687738, DIRECT, f08c47fec0942fa0


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  BACA SINI DULU: Tutorial & Tips Blogger Mr.Pingu 0 46,660 01-23-2011, 01:12 AM
Last Post: Mr.Pingu

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

Website Hit Counter

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)