NAK IKLANKAN SESUATU atau LAPOR masalah forum? Emailkan di komunitigempakzhq@gmail.com

ATTENTION: "NEW POST REPLY" display "Error". >KLIK<<

+++ Do LIKE @ SHARE ARTICLE +++

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Result SPM 2013
#1
Aku tengok update facebook tadi dikhabarkan lebih 15,000 orang pelajar SPM 2012 mendapat keputusan A dalam semua matapelajaran. Pelajar semakin bijak? mungkin atau gred semakin diturunkan? mungkin. Bercakap tentang SPM, aku teringat kes sorang member aku yang dapat result seperti dibawah:


Memang silap sendiri sebab dia malas belajar dan tidak hadir SPM. Sekarang aku tak tahu apa dah jadi dengan dia ni. Hope jadi manusia la. huhu.. kepada adik-adik disana belajar rajin-rajin untuk masa depan yang gemilang. Angel
Mari mendaftar ahli di Komuniti gempakZ~   Shy

** PENGUMUMAN PENTING: "NEW POST REPLY" BERMASALAH >>KLIK<<
** SUBSCRIBE Youtube Komuniti gempakZ >>KLIK<<
Reply

ATTENTION: "NEW POST REPLY" display "Error". >KLIK<<

**RDIJA SIGNATURE, WEAR WITH PRIDE, KOLEKSI EXCLUSIVE **

#2
Ada bdk form 5 tnya sy : Bang, mcm2 status psl SPM ade kat FB harini.. sy confuse la.. sbnrnye SPM tu penting ke x?

=========================================

Komen sy mcm ni :

1) Kalau awk tnya org yg berjaya dlm SPM of kos depa akn cakap.. SPM tu penting.. sbb bdsrkn pnglmn dia.. dia dah lalui.. dan dia rase mudah pejalanan hdup dia kalo de SPM yg bgus.. mcm2 tawaran.. scholarship dan tmpt pngajian muncul..

2) Kalau awk tnya org yg kurg bjya dlm SPM pula.. ada due jenis kemungkinan jwpn dia.. 1) ye SPM mmg xpenting sgt... dan mgkin die bg contoh psl diri dia.. dia ckp dia bjya je dlm hdup die skrg.. wpun spm biasa2... tapi pernah tak dia cita.. betapa dia perlu struggle utk bangkit sebab SPM dia tu.. berusaha berlipat kali ganda dan bertali arus... bersusah payah.. barulah die dpt kecapi ape yg sdp dia nikmati..?

3) Jwpn kedua dia plak mungkin dia kata : ye SPM penting.. sy menyesal xbuat SPM dlu btul2.. kwn2 smue dah habis dgree umur 21-22.. saya dah 24 pun belum habis lg.. jadi awk belajar la rajin2.. senang nnti...

4) Kita xnak pupuk dan semaikan generasi baharu ni dgn 1 sikap.. oh takk ape.. tak berjaya skrg nnti ade peluang lain.. sedar kah anda bahawa.. terlalu ramai dan semakin ramai org yg bijak skrg.. jika anda xtermasuk dlm golongan mereka.. anda akan jauh ketinggalan.. kita sbgai org yg lebih dewasa jgn pupuk rasa berlapang dada ni x bertempat... kita kena beri smgt utk dia belajar dan berjaya.. dan bknnya mmberi smgt kpd mereka utk gagal...

5) abg2 dan akak2 yg dirahmati Allah sekalian... kita tak boleh nak samakan keadaan kita dulu dgn keadaan depa skrg.. keadaan kita dulu.. mungkin kalo SPM sedang2 aje.. kalo de kamhiran sikit kita masih boleh survive... dlm konteks harini..persaingan smakin intense.. kualiti akademik dan kemahiran insaniah bergerak seiring.. kita xleh pisahkan... ok so nak xnak kuantiti A dan kualiti diri masih memainkan peranan yg penting...

6) kita suka highlight "ramai" org yg berjaya wpun SPM sedang2 aja.. ramai ke? tapi sedar kah kita.. ade ramai yg lebih berjaya skiranya kepetusan SPM mereka ok..

7) saya sebagai pendidik di universiti.. saya melihat sendiri bgaiman para pelajar TERPAKSA amik course yg bkn minat mereka dek kerana result exam yg kurang memberangsangkan.. natijahnya mereka menjadi calon simpanan dan tangkap muat dlm sistem UPU...

8) nah.. adik2 ku syg.. zaman hari ni.. memerlukan anda lebih progressif dan aggressif dlm mengejar sesuatu.. sekali anda leka.. anda akan ketinggalan berjela2.. sekali anda alpa..anda akan mudah terlupa..

9) kita membina kerjaya dan kejayaan kita pada hri ni bkn semata-mata utk diri kita saja.. kita berusaha utk memastikan kehidupan kita lebih bjaya utk ibu bapa, kluarga, anak bini kita.. kita hidup bkn utk diri kita sorang.. byk yg berdiri di belakang kita bsedia utk bertepuk bersorak tanda gembira.. kalau kita pamerkan sebaliknya xkesian kah kita kat mreka..

10) andai kata anda gagal pada ujian kali ini.pastikan anda lebih bsmgt utk mnempuh ujian berikutnya.. peluang mmg akan dtg dan pergi... tetapi biasanya kalo dah dtg sekali payanh nak muncul kembali.. gunakan peluang dan ruang utk mencipta kejayaan di masa hadapan.. bangkit la drpd ksilapan..

org boleh jatuh berkali2.. tapi apabila anda bgun stiap kali tjatuh itulah saat manis bg org yg memerhati.. tapi knapa perlu jatuh berkali2.. pasti kan sekali terjatuh.. lepas tu berdiri dan kekal berdiri smpai ke mati.. berdiri teguh bkn mnandakan kita mebangga diri.. tapi bdiri teguh utk memastikan kita laksanakan tanggungjwb sbgai khalifah utk mentadbir muka bumi dgn ilmu dan budi pkerti yg mencukupi..

Berusaha utk memajukan diri.. kerana Allah, negara, bangsa dan keluarga tercinta... =)

Ikhlas,
Abg Haris =)
Mari mendaftar ahli di Komuniti gempakZ~   Shy

** PENGUMUMAN PENTING: "NEW POST REPLY" BERMASALAH >>KLIK<<
** SUBSCRIBE Youtube Komuniti gempakZ >>KLIK<<
Reply
#3
copy paste ke nih... abang ombak rindu yang tulis semua nih..??
Segalanya ada disini..
Reply
#4
Kwn facebook aku, dr mikail haris. Aku kongsikan je disini.. Btw aku pun xbaca abes dia tulis wakaka tp selalunya tulisan dia cukup berilmiah.. Pensyarah biologi universiti malaya xsilap ke uitm
Mari mendaftar ahli di Komuniti gempakZ~   Shy

** PENGUMUMAN PENTING: "NEW POST REPLY" BERMASALAH >>KLIK<<
** SUBSCRIBE Youtube Komuniti gempakZ >>KLIK<<
Reply
#5
oowwhh... ingat abang haris ombak rindu yang tulis... haha...
Segalanya ada disini..
Reply
#6
Ooo sory ar aku xtonton ombak rindu sampai abes so xingat pulak nama watak haris tu huhuu
Mari mendaftar ahli di Komuniti gempakZ~   Shy

** PENGUMUMAN PENTING: "NEW POST REPLY" BERMASALAH >>KLIK<<
** SUBSCRIBE Youtube Komuniti gempakZ >>KLIK<<
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Kenangan mengambil Result SPM Mr.Pingu 1 3,136 03-21-2012, 12:54 PM
Last Post: mawar_hijau

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

Website Hit Counter

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)