Komuniti gempakZ
  • Portal
  • Search
  • Member List
  • Calendar
  • Help
Hello There, Guest! Login Register
Login
Username:
Password: Lost Password?
 
Komuniti gempakZ › GEMPAKZ CORNER › GEMPAKZ EDUCATION › TeKNoLoGi v
1 2 Next »

Menara kedua tertinggi di dunia pernah dibina

NAK IKLANKAN SESUATU atau LAPOR masalah forum? Emailkan di komunitigempakzhq@gmail.com

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Thread Modes
Menara kedua tertinggi di dunia pernah dibina
Mr.Pingu Offline
Administrator
*******
Posts: 6,498
Threads: 2,797
Joined: Aug 2010
Reputation: 4
#1
06-02-2019, 03:31 PM (This post was last modified: 06-02-2019, 04:15 PM by Mr.Pingu.)
Warsaw radio mast

Warsaw Radio Mast adalah struktur paling tinggi di dunia dari 1974 sehingga runtuhnya pada 8 Ogos 1991. Ia adalah struktur tertinggi kedua yang pernah dibina, yang dilangkahi tertinggi oleh Burj Khalifa, yang siap pada tahun 2010.

Tiang, yang direka oleh Jan Polak, adalah tinggi 646.38 meter (2,120.7 kaki). Pembinaannya, bermula pada bulan Julai 1970, telah siap pada 18 Mei 1974, dan pemancarnya memasuki perkhidmatan tetap pada 22 Julai tahun itu. Ia terletak di Konstantynów, Gąbin, Poland, dan digunakan oleh Radio-Radio Warsawa (Centrum Radiowo-Telewizyjne) untuk penyiaran radio gelombang panjang pada frekuensi AM-LW (gelombang panjang) 227 kHz sebelum 1 Februari 1988 dan AM-LW ( gelombang panjang) 225 kHz selepas itu. Pangkalannya adalah 115.2 meter (378 kaki) di atas paras laut. Kerana potensi voltan 120 kV wujud antara tiang dan tanah, ia berdiri di atas penebat 2 meter (6.6 kaki). Ia dikendalikan sebagai radiator tiang (radiator separuh gelombang), sehingga ketinggiannya dipilih untuk berfungsi sebagai antena separuh panjang gelombang pada frekuensi penyiarannya. Isyarat dari pemancar 2 megawattnya boleh diterima merentas seluruh dunia. Beratnya diperdebatkan: sumber-sumber Polandia mengatakan bahawa ia seberat 420 ton (930,000 lb).


[Image: Maszt-radiowy-w-Konstantynowie.jpg]

Pada jam 16:00 UTC pada 8 Ogos 1991 kegagalan akibat bencana menyebabkan keruntuhan menara. Tali pertama ia melengkung dan kemudian terputus kira-kira separuh ketinggiannya. Bangunan heliks dan bangunan pemancar (termasuk alat pemancar di dalamnya) tidak rosak. Penyelaras pembinaan dan ketua bahagian syarikat yang membina dan mengekalkan tiang itu didapati bertanggungjawab keatas keruntuhan itu, dan kedua-duanya dijatuhi hukuman penjara dua tahun.

Sejak kejatuhan tiang radio Warsawa, struktur tertinggi di Poland telah menjadi radio FM dan tiang transmisi TV di Olsztyn-Pieczewo, berukuran 360 meter.

[Image: runtuh.jpg]


[Image: Burj-Khalifa-Height.png]



ARTIKEL LAIN YANG MUNGKIN ANDA SUKA Pilihan berkaitan dan artikel menarik lain dari GempakZ
Usain Bolt - Lelaki Terpantas Di Dunia
Usain Bolt - Lelaki Terpantas Di Dunia
08-11-2012 2,114 Views 0 Replies
Ina Naim mengandung anak kedua
Ina Naim mengandung anak kedua
10-14-2010 2,048 Views 0 Replies
Aktor Hebat Jackie Chan meninggal Dunia akibat kompilasi Jantung?
Aktor Hebat Jackie Chan meninggal Dunia akibat kompilasi Jantung?
12-18-2011 2,153 Views 0 Replies
salam semua^^
salam semua^^
08-15-2012 2,976 Views 1 Replies
Kedatangan ku harap diterima
Kedatangan ku harap diterima
12-29-2010 3,478 Views 4 Replies
Mari mendaftar ahli di Komuniti gempakZ~   Shy

** PENGUMUMAN PENTING: "NEW POST REPLY" BERMASALAH >>KLIK<<
** SUBSCRIBE Youtube Komuniti gempakZ >>KLIK<<
Website Find
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Azerbaijan, kalahkan Burj Kalifa sbg menara tertinggi dunia Mr.Pingu 0 5,186 02-24-2012, 12:59 AM
Last Post: Mr.Pingu

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

Website Hit Counter

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
  • Contact Us
  • Komuniti gempakZ
  • Return to Top
  • Mobile Version
  • RSS Syndication
Current time: 08-28-2026, 11:39 PM Powered By MyBB 1.8.5, © 2002-2026 MyBB Group.
Linear Mode
Threaded Mode
View a Printable Version
Subscribe to this thread
Add Poll to this thread
Send thread to a friend