Komuniti gempakZ
  • Portal
  • Search
  • Member List
  • Calendar
  • Help
Hello There, Guest! Login Register
Login
Username:
Password: Lost Password?
 
Komuniti gempakZ › GEMPAKZ CORNER › HOBI GEMPAKZ › ReSePi v
« Previous 1 2 3 4 5 Next »

Buat Pengusaha Gerai / restoran

NAK IKLANKAN SESUATU atau LAPOR masalah forum? Emailkan di komunitigempakzhq@gmail.com

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Thread Modes
Buat Pengusaha Gerai / restoran
Mr.Pingu Offline
Administrator
*******
Posts: 6,500
Threads: 2,798
Joined: Aug 2010
Reputation: 4
#1
Exclamation  02-11-2012, 01:33 AM (This post was last modified: 02-11-2012, 02:10 PM by Mr.Pingu.)
Assamualaikum dan Salam Sejahtera..

Kali ni takdelah nak ulas pasal menu makanan macam selalu tapi nak tegurla sikit pengusaha kedai makan yang saya kira cukup bersepah di sana-sini. Antara banyak-banyak yang saya rasa nak tegur, paling penting ialah berhubung makanan itu sendiri.

Perkara utama yang perlu diberi perhatian oleh pengusaha kedai makan selain memastikan makanan yang dihidangkan benar-benar bersih dan selamat dimakan, paling peting sekali ialah memastikan rasanya benar-benar enak dan memberi kepuasan kepada para pelanggan.

Sebenarnya, saya cukup tertekan jika makanan yang dihidangkan tak sedap langsung sampai nak telan pun tak mampu. Adakah tukang masak di gerai ini tidak merasa dahulu masakan mereka? Adakah mereka berpuashati untuk menghidangkan masakan yang tidak sedap kepada pepanggan mereka? Adakah mereka tidak malu menghidangkan masakan seperti itu kepada pepanggan mereka? Saya pun tak tahu.

Selain rasa makanan, air juga satu masalah. Ada tukang buat air tak pandai langsung buat air. Terlalu tawar seolah-olah tiada gula atau terlalu manis. Ada juga yang buat air terlalu cair dan ada juga terlalu pekat. Sepatutnya mereka belajar dulu membuat sukatan yang betul untuk membuat air. Jangan main bubuh je.

Saya percaya masalah ini dihadapi oleh kebanyakkan pelanggan kedai makan. Justeru kepada pengusaha kedai makan, anda perlu memastikan kualiti rasa masakan yang anda hidangkan munasabah. Selain itu, waktu untuk menghidangkan makanan perlu dibuat secepat mungkin mengikut kretiviti anda kerana pelanggan yang sedang lapar tidak suka menunggu lama. Pastikan perkhidmatan layanan di kedai makan juga pada tahap terbaik.

Sekian sahaja untuk kali ini.
ARTIKEL LAIN YANG MUNGKIN ANDA SUKA Pilihan berkaitan dan artikel menarik lain dari GempakZ
Menu Hidangan di MacDonald
Menu Hidangan di MacDonald
05-05-2011 9,101 Views 8 Replies
Ayu Raudhah Buat Kejutan Jumpa Zaquan Di Alor Setar
Ayu Raudhah Buat Kejutan Jumpa Zaquan Di Alor Setar
09-06-2010 1,187 Views 0 Replies
Jom Layan Beriani Best!
Jom Layan Beriani Best!
04-14-2011 1,647 Views 0 Replies
Whatchuwant ?? What is this ??
Whatchuwant ?? What is this ??
07-25-2012 10,230 Views 14 Replies
AWAS!: APlikasi ON blah blah and SEND to XXXXX
AWAS!: APlikasi ON blah blah and SEND to XXXXX
01-09-2011 3,840 Views 6 Replies
Mari mendaftar ahli di Komuniti gempakZ~   Shy

** SUBSCRIBE Youtube Komuniti gempakZ >>KLIK<<
Website Find
Reply


KoMuNiTi gempakZ on Facebook

Website Hit Counter

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
  • Contact Us
  • Komuniti gempakZ
  • Return to Top
  • Mobile Version
  • RSS Syndication
Current time: 10-13-2026, 06:43 AM Powered By MyBB 1.8.5, © 2002-2026 MyBB Group.
Linear Mode
Threaded Mode
View a Printable Version
Subscribe to this thread
Add Poll to this thread
Send thread to a friend