Komuniti gempakZ
  • Portal
  • Search
  • Member List
  • Calendar
  • Help
Hello There, Guest! Login Register
Login
Username:
Password: Lost Password?
 
Komuniti gempakZ › GEMPAKZ CORNER › SERIUS GEMPAKZ › iSu TeRKiNi v
1 2 3 4 5 ... 40 Next »

Kes kemalangan maut basikal lajak. Salah siapa?

NAK IKLANKAN SESUATU atau LAPOR masalah forum? Emailkan di komunitigempakzhq@gmail.com

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Thread Modes
Kes kemalangan maut basikal lajak. Salah siapa?
Mr.Pingu Offline
Administrator
*******
Posts: 6,500
Threads: 2,798
Joined: Aug 2010
Reputation: 4
#1
04-14-2022, 08:42 AM (This post was last modified: 04-14-2022, 08:44 AM by Mr.Pingu.)
Kita telah dimaklumkan akan keputusan mahkamah baru-baru ini tentang kemalangan melibatkan pemandu wanita berbangsa Cina dan 8 orang penunggang basikal lajak di Johor Bahru, iaitu beliau dipenjara selama 6 tahun dan lesen memandu digantung.

Pertamanya, saya bersimpati kepada mangsa keluarga mangsa namun pada masa sama geram, gagal memahami bagaimana remaja-remaja usia sedemikian bermain basikal lajak pada pukul 3 pagi, sedangkan sepatutnya itu adalah masa tidur bagi kanak-kanak seusia mereka. Adakah keluarga tidak pernah menghalang anak anak mereka keluar malam? Jika dahulu, saya tidak pernah keluar malam sesuka hati kerana ayah akan merotan saya. Tapi, mengapa ibu bapa sekarang tidak tegas? Tidak sayangkah mereka pada anak-anak remaja mereka?

Saya sering menggunakan laluan kemalangan maut tersebut dan sangat memahami keadaan jalan tersebut. Jika saya memandu di kawasan tersebut biasanya memang akan memandu dengan kelajuan sederhana. Bayangkan jika kita sedang memandu tiba-tiba ada segerombolan remaja di tengah jalan. Adakah kita pernah terfikir perkara tersebut? Dan mampukah kita mengelak daripada kemalangan itu?

Pemandu wanita tersebut sesungguhnya tiada niat membunuh. Beliau menjadi mangsa keadaan. Keadaan yang sukar diterima akal. Ya tiada sesiapapun inginkan kemalangan. Namun, ia berlaku juga. Beliau mungkin terkejut dan tidak menyangka wujud kumpulan remaja melepak di jalan tersebut di waktu yang mana sepatutnya semua remaja seusianya sedang tidur dirumah.

Adakah remaja tersebut bermain basikal lajak tanpa pengetahuan ibu bapa? Ataupun ibu bapa tidak pernah melarang anak-anak mereka bermain basikal lajak? Amat mustahil untuk ibu bapa tidak tahu anak mereka bemain basikal lajak. Siapakah yang membelikan basikal tersebut? Dimana basika itu disimpan? Biasanya dimana ia dimainkan? Saya hairan.

Saya berharap kejadian seumpama ini tidak lagi berlaku. Semoga menjadi pengajaran buat semua.
ARTIKEL LAIN YANG MUNGKIN ANDA SUKA Pilihan berkaitan dan artikel menarik lain dari GempakZ
RM800 gaji amah tak lulus
RM800 gaji amah tak lulus
08-08-2010 1,518 Views 0 Replies
wook jamin untuk suami demi kasih sayangnya
wook jamin untuk suami demi kasih sayangnya
08-19-2010 1,250 Views 0 Replies
'Saddam Hussein' minta maaf
'Saddam Hussein' minta maaf
08-08-2010 1,423 Views 0 Replies
JB ^^,
JB ^^,
05-28-2011 3,557 Views 5 Replies
Jom! Karang ayat guna huruf awalan yang sama
Jom! Karang ayat guna huruf awalan yang sama
05-13-2011 9,353 Views 8 Replies
Mari mendaftar ahli di Komuniti gempakZ~   Shy

** SUBSCRIBE Youtube Komuniti gempakZ >>KLIK<<
Website Find
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Kemalangan Maut disebabkan Pemandu Myvi di bawah Pengaruh Dadah Mr.Pingu 0 893 10-11-2020, 06:19 PM
Last Post: Mr.Pingu

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

Website Hit Counter

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
  • Contact Us
  • Komuniti gempakZ
  • Return to Top
  • Mobile Version
  • RSS Syndication
Current time: 10-17-2026, 02:41 PM Powered By MyBB 1.8.5, © 2002-2026 MyBB Group.
Linear Mode
Threaded Mode
View a Printable Version
Subscribe to this thread
Add Poll to this thread
Send thread to a friend