Semalam masa datang ke makmal tetibe terpandang ikan sepatku yang sedang nazak. Nak berenang susah dan matanya kelihatan terbeliak dan hampir tersembur. Terkejut juga mengapa tiba-tiba dia sakit. Saya sempat menyentuhnya dan membantunya untuk mengambil udara. Selepas itu saya masuk ke bilik makmal.

Sejam kemudian, saya keluar dan melihat ikan sepat saya sedang ditindih oleh ikan "bandaraya" atau dipanggil ikan lumut yang suka melekat di dinding akuarium itu. Saya pun menarik ikan separ saya dan mendapati ia sudah tidak bernyawa. Sedih melihatnya sebab saya sudah memelihara ikan ini cukup lama. Mungkin dah sampai masanya dia pergi.

Saya memilih untuk menanam ikan sepat ini sambil disaluti daun kailan yang segar. Semoga ikan-ikan sepat saya dan semua ikan lain yang saya pelihara panjang umur.
