NAK IKLANKAN SESUATU atau LAPOR masalah forum? Emailkan di komunitigempakzhq@gmail.com

ATTENTION: "NEW POST REPLY" display "Error". >KLIK<<

+++ Do LIKE @ SHARE ARTICLE +++

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Props Siti Nurhaliza Kena Curi
#1
www.gua.com.my
by Nani | 06 Dec 2010 | in Hiburan, BERITA HANGAT,



Anugerah yang mengangkat nama penyanyi serta memberi pengiktirafan kepada komposer dan penulis lirik, Anugerah Juara Lagu (AJL) kini memasuki tahun ke-25. Jika diimbas kembali, penyanyi terkenal tanah air, Datuk Siti Nurhaliza merupakan antara artis yang paling banyak beraksi dan menerima anugerah dalam pertandingan lagu berprestij ini.

Mula menyertai Juara Lagu pada tahun 1996 menerusi lagu Jerat Percintaan, penyertaan sulung Siti itu telah berjaya menggondol tiga anugerah iaitu Juara Lagu, Juara Balada dan Persembahan Terbaik.

Tahun berikutnya, Siti berjaya memenangi Juara Balada dan Persembahan Terbaik menerusi lagu Aku Cinta Padamu pada Juara Lagu 1997. Siti meneruskan kejayaannya dengan memenangi Juara Lagu 1998 serta Juara Irama Malaysia menerusi lagu Cindai.

Pada tahun 1999, Siti sekali lagi memenangi Juara Irama Malaysia menerusi lagu duet bersama Noraniza Idris berjudul Hati Kama. Siti turut memenangi Juara Balada menerusi lagu Purnama Merindu.

Penyanyi tersohor ini sekali lagi meraih kejayaan besar apabila menggondol Juara Lagu dan Juara Irama Malaysia menerusi lagu Balqis serta Juara Balada dengan lagu Kau Kekasihku dalam Juara Lagu 2000.

Banyak lagi anugerah yang berjaya dimenangi oleh Siti antaranya Engkau Bagaikan Permata (Juara Pop Rock 2001), Ya Maulai (Persembahan Terbaik 2001), Nirmala (Juara Irama Malaysia dan Persembahan Terbaik AJL-17) dan Ku Milikmu (Persembahan Terbaik AJL-18). Kali terakhir Siti memasuki AJL adalah pada tahun 2008 (AJL 22) menerusi lagu Destinasi Cinta, namun dia tidak berjaya merangkul sebarang anugerah.

“Kita kena akui zaman akan berubah. Artis akan ada pasang surut. Kita harus terima dan beri laluan pada penyanyi lain,”kata Siti ketika ditemui pada rakaman Revolusi AJL 25 di Studio B, Sri Pentas baru-baru ini.

Sebagai artis yang banyak memperoleh kejayaan di atas pentas seni muzik tanah air dan peringkat antarabangsa ini, Siti mengakui industri muzik Malaysia sekarang sudah banyak berubah berbanding dengan dulu.

“Saya sangat gembira dengan perkembangan yang berlaku dalam industri muzik kita sekarang. Kalau dulu seorang penyanyi itu bergantung pada komposer untuk mendapatkan lagu, namun sekarang dah ramai penyanyi yang boleh cipta lagu sendiri antaranya Yuna, Faizal Tahir dan Aizat,”katanya yang juga berharap agar komposer lama tidak dilupakan.

Walaupun trend sekarang lebih ke arah muzik indie, namun menurut penyanyi ini, dia tidak boleh menjangkakan lagu manakah yang akan memenangi AJL pada tahun ini memandangkan kesemua lagu yang tercalon hebat-hebat belaka.

“Muzik ni sentiasa akan berubah. Sekarang zaman muzik indie tapi sebenarnya susah nak ramal kerana juri ada kriteria mereka sendiri, jadi tak boleh nak agak muzik mana yang akan menang.”

Berkongsi pengalamannya di pentas AJL, Siti memberitahu, dia tidak dapat melupakan satu peristiwa di mana props yang digunakan untuk persembahan final telah hilang sehari sebelum pertandingan akhir itu berlangsung.

“Siti tak dapat lupa, masa tu kami tengah ‘rehearsal’ menggunakan props pada hari pertama latihan. Keesokannya, Siti terkejut kerana props itu dah hilang. Nak tak nak keesokan harinya, kami terpaksalah buat persembahan tanpa props.”

Ingin mengetahui lebih banyak lagi pengalaman dan cerita menarik mengenai Siti serta artis lain yang pernah beraksi di pentas AJL, jangan lupa saksikan program Revolusi AJL 25 pada setiap hari Sabtu (11,18 Disember dan 1 Januari 2011), jam 5 hingga 6 petang, di TV3.
Mari mendaftar ahli di Komuniti gempakZ~   Shy

** PENGUMUMAN PENTING: "NEW POST REPLY" BERMASALAH >>KLIK<<
** SUBSCRIBE Youtube Komuniti gempakZ >>KLIK<<
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Siti Pemergian Sarah Raisuddin buat Dato Seri Siti Nurhaliza Sebak menangis Mr.Pingu 0 915 08-11-2021, 04:54 AM
Last Post: Mr.Pingu
  Nephiaxe bertemu Dato Seri Siti Nurhaliza Mr.Pingu 1 1,365 09-08-2019, 07:46 PM
Last Post: Mr.Pingu
  Album Terbaru Datuk Siti Nurhaliza: Fragmen Mr.Pingu 0 2,243 06-30-2014, 04:11 PM
Last Post: Mr.Pingu
  Jum Follow Twitter Datuk Siti Nurhaliza Mr.Pingu 0 2,482 10-10-2012, 01:30 PM
Last Post: Mr.Pingu
  Siti Nurhaliza menyertai Universal Music Malaysia Mr.Pingu 0 2,089 08-18-2011, 10:48 AM
Last Post: Mr.Pingu
  Happy Birthday ke 32 buat Datuk Siti NUrhaliza Mr.Pingu 0 2,859 01-11-2011, 01:24 PM
Last Post: Mr.Pingu
  Manisnya Siti Nurhaliza Bertudung Penuh Mr.Pingu 0 3,145 08-27-2010, 02:09 PM
Last Post: Mr.Pingu
Wink Imam tak lena tunggu Datuk Siti Nurhaliza Mr.Pingu 1 2,596 08-27-2010, 02:01 PM
Last Post: Mr.Pingu

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

Website Hit Counter

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)