NAK IKLANKAN SESUATU atau LAPOR masalah forum? Emailkan di komunitigempakzhq@gmail.com

ATTENTION: "NEW POST REPLY" display "Error". >KLIK<<

+++ Do LIKE @ SHARE ARTICLE +++

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hati-hati dalam bergosip
#1
Assalamualaikum..

Hari ni nak celoteh sikit pasal gosip. Dan saya tujukan pendapat saya kepada semua penulis-penulis gosip. Gosip ni popularnya diketahui umum sebagai cakap-cakap tentang seseorang atau boleh juga dipanggil umpatan.

Kalau dulu-dulu mengumpat ni sering dikaitkan dengan makcik-makcik kampung yang pergi merewang di majlis kenduri kendara namun kini, semua orang boleh bergosip tak kira tua muda lelaki atau wanita.

Selain duduk berkumpul beramai-ramai untuk bergosip, kini dengan kemudahan internet, penulis boleh bergosip dengan pelayar internet. Disini saya nak mengingatkan kepada para penulis artikel gosip supaya berfikir dalam-dalam sebelum menulis sesuatu artikel tu. Kerana jika tulisan anda itu melampau atau tidak tepat boleh mengakibatkan ada insan yang teraniaya dan silap haribulan anda juga boleh disaman.

Saya dah lihat banyak kejadian blogger/pengusaha website disaman kerana menulis artikel yang tidak benar berdasarkan fakta. Mungkin penulis tak berniat nak menipu tetapi hasil daripada cakap-cakap belakang yang dia terdengar maka terus dia menulis tanpa usul periksa. Hasilnya sendirilah tanggung.

Saya juga mengingatkan perkara ini untuk diri saya sendiri. Kekadang kita tak perasan. Sekarang ni pun saya banyak rujuk kepada artikel blog hiburan sebelum menulis. At least kalau benda tu tipu saya ada reference. Tetapi lebih baik dikurangkan bergosip ni. Tak elok untuk kesihatan ummah. heheee Tongue

sekian sahaja untuk kali ini.

P/s: seram apabila seorang artis nak saman seorang blogger kerana didakwa memfitnahnya. Saya rasa blogger tersebut tu dengar cakap-cakap orang pastu nak menulis tanpa bukti kukuh. Bahaya Confused
Mari mendaftar ahli di Komuniti gempakZ~   Shy

** PENGUMUMAN PENTING: "NEW POST REPLY" BERMASALAH >>KLIK<<
** SUBSCRIBE Youtube Komuniti gempakZ >>KLIK<<
Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Siti Sarah Raissuddin meninggal dunia, reaksi anak-anak Shuib yang menyentuh hati Mr.Pingu 0 60 08-09-2021, 11:00 PM
Last Post: Mr.Pingu
  Enot senang hati menguruskan kerjaya seni Didie Alias Mr.Pingu 0 1,419 07-16-2012, 06:38 PM
Last Post: Mr.Pingu
  Shahir Di syaki Sakit Kanser Hati Mr.Pingu 8 5,437 04-04-2011, 11:57 PM
Last Post: Mr.Pingu
  baju dalam artis bersepah dalam hotel Mr.Pingu 2 2,420 11-03-2010, 03:08 PM
Last Post: Mr.Pingu

KoMuNiTi gempakZ on Facebook

Website Hit Counter

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)