02-25-2013, 01:31 AM
hai! Nak cerita tentang dua jenis buah yang macam sama tapi tidak serupa ye. Bacang atau ada yang panggil (macang) dan kuini merupakan buah-buahan tempatan malaysia yang biasa ditemui di negara ini pada musim-musim tertentu yang dikenali sebagai musim buah-buahan. hehe..
Quote:daripada wikipedia:
Kuini, nama saintifiknya ialah Mangifera odorata merupakan spesies tumbuhan dalam keluarga Anacardiaceae dan menyerupai mangga. Kuini dapat ditemui di Guam, Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand, dan Vietnam.
Ok.. now amati apa perbezaan antara kedua-dua buah ni.. bagi aku, kuini ni lebih manis dan enak rasanya. kecur dah lidah aku apabila teringat akan keenakan kuini ni. tapi pokok dah tebang semua di kampung so sedih la gak.
Bacang:
-Secara fizikal lebih besar daripada kuini
- rasanya kurang enak
- banyak getah
- Kulit tebal, gelap, agak comot dengan bintik-bintik gelap
Kuini:
- Secara fizikal kecil sedikit daripada bacang/macang
-Rasanya lebih enak
- kurang getah
- Kulit lebih licin, cerah, nipis dan tiada sgt bintik-bintik hitam kelihatan
Buah Bacang / macang
Buah bacang / macang
Buah kuini atas pokok
Buah Kuini
Buah bacang (kiri) dan Buah Kuini (kanan)
isi buah kuini kuning keemasan memang sedap
ARTIKEL LAIN BERKAITAN:
- BUAH MANGGA
- BUAH DELIMA
- POKOK 30,000 TAHUN
- BUAH MIRIP ZAKAR
- BUAH ROSALLE